
 

MEMORANDUM  

TO: BARYOHAY DAVIDOFF AND MANUCHER ALEMI 

FROM: JULIET CHRISTIAN-SMITH  

SUBJECT: STATISTICAL METHODS TO ASSESS DEVICES IN-FIELD 

DATE: 9/29/2011 

CC: DAVE CEPPOS 

I have been asked to provide language on the statistical methods to assess 

measurement devices in-field. Section 597.5 of the draft regulation reads: 

“d) Existing device or type of device – for compliance under section 597.3 (a) 

above (measurement at the points of delivery to customers), field testing of a 

statistically representative sample of existing device types or of an individual 

device shall be performed by individuals trained in the use of field testing 

equipment. It is recommended the sample be no less than 10% of existing devices 

but not to exceed 30 individual devices for any particular device type…” 

There are several problems with this draft text. First, the term “statistically 

representative sample” is not defined, and according to staff cannot be defined without 

knowing the mean of the entire population. It is therefore relatively unhelpful to water 

managers. Second, a sample size of 10% of devices may be excessive if the standard 

deviation amongst measurement devices is small or inadequate if the standard deviation 

is large. In addition, stating that no more than 30 individual devices should be assessed 

has no statistical or rational basis. It may have an economic basis, but section 10608.48 of 

the Water Conservation Act of 2009 clearly separates water measurement and pricing out 

as mandatory efficient water management practices, not subject to cost-effectiveness.  

This part of the regulation provides an opportunity to set up statistical procedures 

that will help the Department to understand the quality of the data that is being reported. 

The regulation should require a randomized sample, and the guidelines should set out a 

clear method for simple random sampling (using a random number generator). In 

addition, the regulation should describe a clear, statistically-based method for water 

managers to determine appropriate sampling sizes that will ease and improve 

implementation.  

In order to comply with this regulation, water managers will need to conduct tests 

of water measurement devices by comparing readings taken by a water measurement 

device of unknown accuracy with a reference measurement device of known accuracy. 

Water managers will then need to report on the difference between the two measurements 
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(or error). While ideally the difference is 0, the draft regulation allows a variation of +/- 

10% for devices tested in-field.  

After several devices are tested, the water manager can calculate the mean and 

standard deviation of the sample (s). The regulation should then require water managers 

to use a statistical approach to determine the appropriate number of additional samples 

required to achieve a statistical power of at least 80%. Statistical power is the probability 

of rejecting a null hypothesis when it is indeed false and should be rejected, it is also 

known as a type II error. Power is particularly important in quality assurance/quality 

control settings because it reduces the likelihood of accepting a bad product or bad data. 

In so doing, the likelihood of rejecting a good product or good data slightly increases. 

However, that is considered a preferable risk. The equation to estimate the required 

sample size to test the null hypothesis is:  

number in the sample = (s)
2
/(minimal detectable difference)

2
 x (t(alpha, degrees of 

freedom) + t (beta(1), degrees of freedom))
2 

Notes on the equation: 

*minimal detectable difference should be calculated to reflect +/-10% of your sample 

**alpha should be .05 (95% confidence) 

***since degrees of freedom are dependent on number in the sample, this equation is 

iterative 

Equations and examples could be provided in the guidelines that will accompany the 

regulation.   

Therefore, I suggest the following text: 

“d) Existing device or type of device – for compliance under section 597.3 (a) 

above (measurement at the points of delivery to customers), field testing of a 

randomized sample of existing device types or of an individual device shall be 

performed by a Professional Engineer. The sample size will be determined by 

water suppliers in order to achieve a statistical power of at least 80%. 

Information about the individual measurement devices tested should be 

reported, including locations, types, date tested, test method, and the device 

error as both an absolute number in original units and as a percentage of the 

reference reading.” 

 

  


